18 scholen in Antwerpen krijgen van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits huursubsidies om hun schoolgebouwen te vernieuwen of om extra plaatsen in de klas te realiseren. De projecten komen 5.756 leerlingen ten goede en zorgen voor 730 bijkomende plaatsen in de klas. Alle scholen samen zullen jaarlijks 1,6 miljoen euro huursubsidie ontvangen (gedurende max. 18 jaar). Met deze huursubsidies kunnen schoolbesturen een bestaand gebouw of een nieuwbouw, waarvan ze geen eigenaar zijn, huren.

Eind 2017 lanceerde Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits een tweede projectoproep voor huursubsidies. Daarmee kunnen scholen hun capaciteit uitbreiden of hun gebouwen vernieuwen.

De scholen hadden tot 1 april 2018 om voorstellen voor huursubsidies in te dienen. 18 aanvraagdossiers uit Antwerpen werden door AGION goedgekeurd en geselecteerd op basis van verschillende objectieve criteria zoals duurzaamheid, multifunctionaliteit en de nood aan extra plaatsen in de klas.

Huursubsidies maken het mogelijk voor scholen om vlot en snel bijkomende plaatsen te realiseren of bestaande schoolinfrastructuur te renoveren. Een gebouw huren kan nuttig zijn in een nieuwe woonwijk waar veel jonge gezinnen komen wonen. Ook in complexere stadsvernieuwingsprojecten is het vaak efficiënter om een deel van de infrastructuur te huren dan in eigendom te verwerven. Daarmee kan snel ingespeeld worden op een hogere vraag of nood aan onderwijscapaciteit.

Voor al deze projecten samen is een jaarlijkse huursubsidie van 1,6 miljoen euro voorzien. Het gaat om gebouwen (bestaande of nog nieuw te bouwen) die voorheen nog geen onderwijsbestemming hadden en waarvan de school geen eigenaar is. Deze projecten zullen 5.756 leerlingen ten goede komen en 730 bijkomende plaatsen in de klas creëren. Alle dossiers samen omvatten 29.179 m² nieuwe of te vernieuwen gebouwen.

Van de 18 projecten zijn er 7 voor basisscholen en 8 voor het secundair onderwijs. 2 projecten zijn gemengd: een basis- en secundair onderwijs, een buitengewoon basis- en buitengewoon secundair onderwijs. Er is ook één school buitengewoon secundair onderwijs die huursubsidies krijgt.

Concreet zal Sint-Lambertus in Westerlo een nieuw schoolgebouw huren en zo 225 extra plaatsen in de klas creëren. Dezelfde school huurt ook een nieuwe sporthal. Het BuSo Oosterlo in Laakdal huurt een voormalige kinderopvang om 20 bijkomende plaatsen te creëren. Het Lucernacollege in Merksem huurt dan weer een voormalig kantoorgebouw van ruim 8.700 m² en zorgt zo voor 130 bijkomende stoeltjes in de klas.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: "Met deze 1,6 miljoen euro aan jaarlijkse huursubsidie voor 18 Antwerpse scholen kunnen 5.756 leerlingen terecht in moderne onderwijsinfrastructuur, goed voor 29.179 m². We creëren hiermee 730 bijkomende plaatsen in de klas.

Huursubsidies bieden de kans om de modernisering van het bestaande schoolpatrimonium te versnellen en extra schoolruimte te creëren. Daarnaast spelen we ook in op een veranderend onderwijslandschap en ruimtelijke ontwikkelingen in steden en gemeenten. Een gebouw dat vandaag als kantoor gebruikt wordt, kan morgen als school dienst doen en overmorgen opnieuw een andere invulling krijgen."